Intel Core i generaties overzicht (2023)

Intel Core i generaties overzicht (1)

Als je zegt dat je een Core i processor hebt. Dan zou je in theorie een processor kunnen hebben die al 10 jaar oud is. Al in 2009 maakte Intel de eerste Core i3, i5 en i7 processor. Maar elk jaar is de processor verbeterd en sneller geworden. Zo’n verbeteringen noemen we een nieuwe generatie. In dit artikel een overzicht van alle Intel Core i processor generaties.

De eerste generatie in 2009

Sinds de introductie van de Core i processoren in 2009 maakt Intel gebruik van de zogenaamde “Tick-Tock” strategie. Ongeveer ieder jaar verbeterd Intel haar processoren en spreken ze over een nieuwe generatie processoren. In elke nieuwe generatie verbeteren ze iedere keer iets anders van de processor.

In een Tick verbeteren ze de bestaande processoren door deze kleiner te maken. De productiewijze ging in het jaar 2011 van 32nm (nanometer) naar 22nm. En in het jaar 2014 ging deze van 22nm naar 14nm. Hierdoor werd de processor dus kleiner en konden er meer processoren op een plaat (waffer) worden gemaakt. Tevens neemt de warmteproductie van een processor met een kleine productiewijze af.

Bij een Tock bleef de productiewijze gelijk maar gaat Intel de processor helemaal opnieuw ontwerpen. Daarbij optimaliseren ze het huidige ontwerp en voorzien ze de processor van de nieuwe technieken en mogelijkheden. Dit noemen we ook wel de architectuur.

Dus het ene jaar verbeterd Intel de productiewijze van een processor en het andere jaar verbeteren ze de processor zelf, de architectuur. Vooral de tock waarbij de architectuur verandert zijn het leukste omdat er dat nieuwe technieken en mogelijkheden komen. Denk aan het type DDR4 werkgeheugendat gebruikt kon worden vanaf bij 6de Skylake generatie.

2016: Van 2 naar 3 stappen

Vanaf 2009 heeft Intel dit Tick Tock systeem consequent vol kunnen houden. Maar nu lukt Intel het niet meer om elk 2 jaar met een nieuwe Tick te komen. Het iedere keer kleiner en zuiniger maken van chips wordt steeds lastiger door de wetten van de natuur.

In 2016 kondigde Intel officieel aan dat het niet meer gaat lukken om iedere 2 jaar een Tick en een Tock te doen. Daarom zal de nieuwe process technology niet uit 2 maar uit 3 stappen bestaan.

Intel Core i generaties overzicht (2)

Ook de naamgeving heeft Intel daarbij aangepast. De Tick noemen we in het vervolg proces, de Tock de architectuur en de nieuwe stap heet optimalisatie.

De 7de generatie Core i Kaby Lake processoren, die eind 2016 in de winkels lagen waren de eerste processoren die op deze nieuwe optimalisatie stap gemaakt werden.

Verschillende platformen

Intel maakt niet 1 processor maar verschillende soorten voor elk platform. De Intel Core processoren komen uit het desktop platform. Dit platform richt zich vooral op snelheid en prestaties. Om dit ook naar draagbare computer te vertalen zijn er ook minder energie vragende processoren ontwikkeld, de zogenaamde U- en Y-processoren.

Het desktop platform is het best presterende en krijgt ook de meeste aandacht. Met dit platform maakt Intel 5 verschillende processorseries.

  • X-processen voor High-End desktop (Core X)
  • S-processoren voor normale desktops
  • H-processoren voor zware (gaming) laptops
  • U-procesoren voor normale laptops
  • Y-processoren voor energiezuinige laptops

Van de S-, H- en U-processoren vind je in de winkel als Core i7, i5, i3 en Pentium. De Core i9 vond je alleen als een X-processor in de Core X serie. Maar in de lente van 2018 is er ook een mobile Core i9 H-processor uitgebracht. De verwachting is, is dat er ook normale mainstream Core i9 S-processoren komen.

Voor het mobile platform maakt Intel andere processoren. Dit platform is vooral gericht op laag energieverbruik en minder op prestaties. Met dit platform maakt Intel 4 verschillende processoren.

  • N serie instap laptops
  • J serie instap desktops
  • Z serie zeer energiezuinige laptops
  • C serie smartphone chips

De N- en J-processoren zie je in de winkels liggen als Intel Pentium en Intel Celeron. De Z serie wordt verkocht als Intel Atom. De C serie zie je als consument niet. Deze processoren worden gebruikt in smartphones.

In dit artikel ga ik verder over de desktop platform.

Intel Core Generatie op een rijtje

Hieronder een overzicht van generatie Core i processoren met daarbij de naam en het introductie jaar. Tevens al een kleine vooruitblik op de toekomst.

GeneratieStapCodenaamProductieprocesJaar
1steTockNahalem45 nm2008
2deTockSandy Bridge32 nm2010
3deTickIvy Bridge22 nm2011
4deTockHaswell22 nm2013
5deTickBroadwell14 nm2014
6deTockSkylake14 nm2015
7deOptimalisatieKaby Lake14 nm+2016
8steOptimalisatieCoffee Lake (desktop)14 nm+Q3 2017
8steOptimalisatieKaby Lake-R (U-mobile)14nm++Q1 2018
8steProcesCannon Lake (Y-moblie)10 nmQ2 2018
9deOptimalisatieCoffee Lake Refresh (desktop)14nm++Q4 2018
8steOptimalisatieWhisky Lake (U-mobile)14nm+++Q4 2018?
8steOptimalisatieAmber Lake (Y-mobile)14nm+++Q4 2018?
11de?ArchitectuurIce Lake10 nm2019 ?
12de?OptimalisatieTiger Lake10 nm2020 ?
13de? Proces?7nm2021 ?

Eerste generatie Core i processoren: Nehalem

Het was 2009 toen Intel de Core i processen aankondigde en de namen Core i3, Core i5, en Core i7 bekendmaakte. De namen Core, Dual Core en Quad Core verdwenen.

Met de komst kwamen grotere verbeteringen aan. Zo werd de Hyper-Threading techniek weer introduceerd nog beter en kwam dual channel werkgeheugen. Tevens kwam de Turbo Boost techniek in de processor.

Meer informatie over deze eerste generatie Core i processoren vind je in het artikel: De eerste Core i3, i5, i7 processor

2de generatie Core i processoren: Sandy Bridge

Intel Core i generaties overzicht (4)Een jaar na de eerste Core i3, i5 en i7 processen kwamen in 2010 de 2de generatie onder de codenaam Sandy Bridge.

Deze processoren bracht een behoorlijke prestatieverhoging. Tevens bracht Intel voor de eerste keer een geïntegreerde grafische chip op een processor. Hiervoor had je altijd nog een grafische chip nodig op het moederbord.

Meer informatie over Sandy Bridge vind u in het artikel: Intel Core i3, i5, i7 processor in 2011 (Sandy Bridge)

3de generatie Core i processoren: Ivy Bridge

De 3de generatie kwam uit in 2011 onder de naam Ivy Bridge Deze bracht wederom hogere prestaties en minder stroomverbruik. Tevens was de grafische chip in de processor zit nog beter geworden.

Voor de rest bracht Ivy Bridge weinig nieuws.

4de generatie Core i processoren: Haswell

Intel Core i generaties overzicht (5)In 2013 kwam Intel met de 4de generatie Intel Core i processoren. Deze had de naam Haswell. Hierbij werd vooral de energiezuinigheid van de processoren verder verbeterd.

Deze 4de generatie Intel Core i processoren vind u af en toe nog in de winkels. Dit zal wel steeds minder worden door komst van de 5de generatie Broadwell en de nieuwe 6de generatie Skylake.

Wilt u meer informatie over 4de generatie Haswell Intel Core i processor lees dan verder op: 4de generatie Intel processoren in 2013: Haswell.

5de generatie Core i processoren: Broadwell

Intel Core i generaties overzicht (6)In september 2014 heeft Intel de 5de generatie processoren gepresenteerd. Hierbij deelde Intel haar processoren nog weer eens op in 3 families. De Intel Core M voor Tablets, Ultrabooks en ‘2-in-1’ computers.

Begin 2015 zijn daar de nieuwste 5de generatie Broadwell Core i3, i5 en i7 U-processoren voor draagbare computers bijgekomen. Deze processoren voor in draagbare computers vindt u u bijna niet meer terug in de winkels.

In de zomer van 2015 heeft Intel ook de Broadwell voor desktop computers gepresenteerd. De C-processoren zal je alleen vinden in desktop computers omdat ze veel energie vragen maar daardoor wel veel prestaties leveren.

6de generatie: Skylake

Intel Core i generaties overzicht (7)Skylake is de 6de generatie en is te zie je aan het getal 6 achter de Core i3, i5 of i7 naam. De processor kernen zijn 5% sneller geworden, maar verbruiken daarbij veel minder energie. Dit is een flinke prestatie.

Voor de geïntegreerde grafische chip (iGPU) is weer flink verbeterd en komt in sommige gevallen zelfs tegen de prestatie aan van budget losse grafische kaarten.

Meer informatie over Skylake vind je op:Skylake, de generatie: Core i processoren.

7de generatie: Kaby Lake

Intel Core i generaties overzicht (8)Na Skylake kwam de Kaby Lake processor. Ook deze werd nog op de 14nm techniek gemaakt. Maar deze was wel iets beter en kreeg daarom de naam 14nm+.

8ste generatie: Coffee Lake, Kaby Lake-R & Whisky Lake

Intel Core i generaties overzicht (9)En nu wordt het lastig. Zelf een beetje voor mij. In alle voorgaande jaren betekende een nieuwe generatieprocessor een extra nummer in de processornaam. Maar bij de 8ste generaties heeft Intel verschillende processorgeneraties onder de zelfde naam verkocht.

Vele processoren van Intel beginnen hun processornaam met een 8. Maar zijn soms compleet verschillend doordat er verschillende generaties onder 1 naam zijn verkocht. De gelijkenis in deze serie was dat zowel Coffe Lake voor de desktop als de Kaby-Lake-R in laptops op 14nm++ wordt gemaakt. Maar ook dat klopt niet meer. De Canon Lake processor die op 10nm wordt gemaakt en eerst als 9de generatie verkocht zou worden wordt nu als 8ste verkocht.

Eind 2018 zal er een opvolger komen voor de Kaby-Lake-R processoren. Ook deze opvolger zal onder de 8ste generatie verkocht gaan worden. De code namen zijn Whisky Lake voor de mobile U-processoren en Amber Lake voor de mobiele Y- processoren.

De verbetering in deze nieuwe generatie is dat ze met een weer wat verbeterde techniek worden gemaakt. Deze heeft Intel 14nm+++ genoemd. Het produceren van processoren met de 10nm techniek blijft voor Intel duidelijk lastig.

Toekomstige generaties

Intel zit uiteraard niet stil en is al druk bezig met de volgende Core i processoren. Maar Intel heeft grote problemen om processoren met de 10nm techniek te maken. Dit is ook de reden dan ze van 14nm naar 14nm+, 14nm++ en tot slot naar 14nm+++ zijn gegaan.

Intel kijkt ver vooruit. Er wordt op dit moment ook al gewerkt aan de 10de of 11de generatie van de Core processoren. Deze zullen op 10nm gemaakt worden. Deze generatie zal pas in 2019/2020 worden verkocht. Ook de toekomst met het nog kleiner maken van chips naar 7 nanometer staat in 2020/2021 op de planning.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated: 03/11/2023

Views: 6157

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.